Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Versla degene die marktvoorspellingen doet door hen te negeren

De maanden december en januari zijn in de beleggersindustrie het voorspellingenseizoen. In deze periode worden de media overspoeld met ‘experts’ die vertellen hoe de financiële markten het komende jaar zullen presteren. Zo voorspellen de ‘experts’ van de Rabobank dat dit jaar de tijd is voor Europese aandelen en zeker niet voor obligaties. Ook de ‘experts’ van de ABN-AMRO hebben een voorkeur voor Europese aandelen en de sectoren IT, gezondheidzorg en basismaterialen. Staatsobligaties, daar moeten beleggers van af blijven.

De ‘experts’ van de ING zetten hun kaarten in op Europese aandelen maar ook op Japanse aandelen. Binnen de aandelen hebben de sectoren ‘financials’, IT en luxe consumentengoederen de beste verwachtingen. Binnen de obligaties ligt de voorkeur voor high-yield obligaties.

We hebben de voorspellingen van de ‘experts’ met veel plezier gelezen. We hebben de voorspellingen van vorig jaar er ook nog even doorgenomen en daar hebben we nog harder om gelachen. Wist u dat ING sterk onderwogen was in Staatsleningen en dat dit juist één van de allerbeste beleggingscategorieën is geworden in 2014. Europese – en Japanse aandelen, daar moesten beleggers een overweging in aanbrengen. Vervelend dat Europese aandelen in 22% achterbleven bij Amerikaanse aandelen. We hebben geen woord gelezen over een halvering van de olieprijs of dat de dollarkoers door het dak zou kunnen gaan. Maar ja, dit jaar komen de voorspellingen wellicht wel uit?

Elke belegger dient zich te realiseren dat elke adviseur of instelling die voorspellingen doet er gemiddeld vaker naast zit dan dat men een correcte voorspelling doet.

CXO Advisory Group, een Amerikaanse onderneming die financiële markten onderzoekt, bestudeerde 6.582 voorspellingen van 68 experts gedurende de periode 2005 tot en met 2012. Deze voorspellingen gingen over de Amerikaanse aandelenbeurs, de grootste en meest liquide markt ter wereld. Zij concludeerden dat alle experts tezamen in 47,4% van de voorspellingen gelijk kregen. Dat is niet erg bemoedigend. Een muntje opgooien levert namelijk een hogere kans op!

Een belegger die zijn beleggingsbeslissingen zou hebben gebaseerd op deze adviezen zou gemiddeld dan ook gezien geld hebben verloren.

Beleggers worden geconfronteerd met talloze voorspellingen. We zullen aan de hand van een willekeurig voorbeeld laten zien hoe een voorspelling eruit ziet en welke gevolgen dit kan hebben voor beleggers. Neem nu bijvoorbeeld Martine Hafkamp van Fintessa vermogensbeheer. Op 23 januari 2010 (de rente voor Nederlandse staatsleningen stond toen op 3,44%) schreef zij het volgende:

Er zijn partijen die verwachten dat de rente nog verder kan dalen en dat we belanden in een ‘Japan-scenario’ met nauwelijks economische groei, deflatie en voor een langere tijd lage rentes. Anderen, waaronder ikzelf, zijn de mening toegedaan dat de rente langzaam maar gestaag zal gaan stijgen. De grootste kans is dat dit zal beginnen in de Verenigde Staten en dat Europa zal volgen.

Op 12 maart 2011 wordt er wederom een waarschuwing gegeven. Obligatiebeleggers moeten uitkijken. Beleggers die het zekere voor het onzekere hebben genomen, zullen gemerkt hebben dat rentes toch nog veel lager konden zakken en hebben een buitengewoon positief rendement gemist.

Niet alleen over de rente maar ook over aandelen wordt een mening gegeven. Op 26 november 2011 wordt er over SBM het volgende geschreven:

Als gevolg van weer een winstwaarschuwing op een slecht moment is het vertrouwen van de belegger in SBM flink geslonken. Door de overreactie die dat teweeg bracht, is het aandeel momenteel laag gewaardeerd. Een eerste stap in het terugwinnen van het vertrouwen van beleggers was het vervangen van de bestuursvoorzitter. Het vertrouwen zal echter pas echt terugkeren nadat de rust op de aandelenmarkt terugkeert en er door SBM winst- en omzetgroei gerealiseerd wordt. Zodra dit het geval is, zal het volgens mij hard kunnen gaan met de koers.

De vraag is hoe het met de belegger gegaan is die deze mening als advies zou hebben opgevat en dit aandeel ooit op € 13,70 heeft aangekocht. Met een verlies van 26% is het voor de belegger te hopen dat er veel winstgevende posities tegenover staan.

De grote onnauwkeurigheid is niet de enige reden om voorspellingen met een korreltje zout te nemen. In veel gevallen vraagt de media om commentaar bij de instelling of analist. Dit levert dan een mening of opvatting op en dit heeft natuurlijk niets te maken met een advies. Elke voorspelling heeft betrekking op de korte termijn. Wat er op de korte termijn ook gebeurt, dat heeft niets te maken met het realiseren van uw lange-termijn doelstellingen. Op korte termijn kan er van alles gebeuren, vaak totaal onverwachts. Vraag dat maar aan de hedge fund managers die onlangs hun deuren hebben kunnen sluiten ten gevolge van de totaal onverwachte koersexplosie van de Zwitserse frank. Op langere termijn echter gedragen financiële markten zich redelijk voorspelbaar. Zo is de kans dat een belegger met aandelen een hoger rendement maakt dan op een spaarrekening over een periode dan tien jaar zo’n 96%. Maar of dat ook ieder jaar het geval zal zijn, dat weet niemand.

Daarom kunnen beleggers met een lange beleggingshorizon al die voorspellingen het beste maar naast zich neer leggen en zich focussen op andere belangrijke beleggingsbeslissingen, zoals de asset-allocatie. De persoonlijke financiële situatie vormt de basis voor deze beslissingen.

Daarom doen we bij De Vries Investment Services niet aan voorspellingen. We richten al onze aandacht op factoren waar we wel invloed op kunnen uitoefenen, zoals het maken van een echt persoonlijk beleggingsplan, het meten van de persoonlijke risicotolerantie van een belegger, het terugbrengen van alle kosten, het toepassen van herbalanceren, de nadruk op discipline bij de uitvoering van het beleggingsplan en dat met een beleggingsbeleid op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten. Succes verzekerd!

Misschien verklaart dit waarom steeds meer beleggers naar ons overstappen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Arcadis: Weer een voorbeeld dat voorspellen zinloos is

Op 25 januari 2016 kwam Arcadis met financiële cijfers naar buiten. Blijkbaar vielen de cijfers tegen, want de koers van Arcadis noteert momenteel 19% lager. Al meer dan tien jaar lang waarschuwen wij beleggers voor de risico's die …Lees verder

Mogelijk en waarschijnlijk

Afgelopen zondag zaten we naar Miljoenenjacht te kijken. Aan het einde van de show wordt er in Nederland een deelnemer bezocht die dezelfde prijs ontvangt als de deelnemer in de studio. Omdat we meespelen lopen we dus kans dat …Lees verder

Onze voorspellingen voor 2019

Wat al deze voorspellingen met elkaar gemeen hebben is dat ze volstrekt betekenisloos en onbruikbaar zijn. Sterker nog, uw portefeuille hierop inrichten kan de haalbaarheid van uw financiële doelstellingen …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.