Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Ons advies weer officieel aangetoond: eens per jaar de beleggingsportefeuille bekijken is meer dan genoeg!

Onderzoek door Michaela Pagel van de Columbia Business School bevestigt wat wij onze cliënten adviseren, namelijk kijk zo weinig mogelijk naar je beleggingsportefeuille.

De geschiedenis toont aan dat op middellange termijn de aandelenmarkten een redelijk veilige bestemming is om je gelden te stallen, juist vanwege het feit dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar het zelden is voorgekomen dat een belegging in aandelen een lager rendement heeft opgeleverd dan sparen of een belegging in obligaties. We gaan er voor het gemak aan voorbij dat het merendeel van de beleggers niet in staat is om een marktconform rendement te realiseren. De beleggersindustrie probeert namelijk met man en macht geld af te snoepen van beleggers in de vorm van kosten en, laat ik het voorzichtig zeggen, ‘het vertellen van sprookjes’. We hebben daar al menig artikel aan gewijd maar de kracht van marketing lijkt in onze sector een stuk belangrijker te zijn voor beleggers dan educatie over hoe financiële markten echt werken.

Onze jarenlange ervaring met cliënten leert ons dat beleggers die zeer frequent hun beleggingsportefeuille bekijken een aanzienlijk grotere kans hebben dat ze beleggingsbeslissingen nemen die een negatieve invloed hebben op de kans de beleggingsdoelstellingen gerealiseerd worden. Dit wordt veroorzaakt doordat op korte termijn de fluctuaties op de financiële markten zeer fors kunnen zijn. Dit simpele feit alleen zorgt bij beleggers voor grote emotionele spanningen en volgens het onderzoek resulteert dit in een verkeerd beleggingsgedrag bij beleggers. Dat komt omdat mensen veel gevoeliger zijn voor verlies dan voor winst. Als een beleggingsportefeuille in het verlies staat, doet dit een belegger veel meer pijn dan als de beleggingsportefeuille op een vergelijkbare winst zou staan.

Het ideale tijdstip om een beleggingsportefeuille te herbalanceren is na een sterke koersdaling van aandelen, echter vanuit de belegger gezien is dit het meest moeilijke tijdstip om een dergelijke beslissing te nemen. Pagel verklaart dat een adviseur al zijn geld waard is als hij het voor elkaar krijgt om een gedisciplineerd beleggingsgedrag bij de belegger te realiseren.
De boodschap van Pagel voor adviseurs is het helpen van beleggers bij het vaststellen van de juiste assetmix en vervolgens de cliënt aan te moedigen zo weinig mogelijk de beleggingsportefeuille te bekijken. Gemiddeld eens per jaar, dat vind Pagel een prima frequentie. Wij kunnen ons hier volledig in vinden. Om aan te geven dat het opwaarts potentieel domineert boven de koersdalingen, wijzen wij op onderstaande grafiek. Die grafiek hebben we ontvangen van onze Amerikaanse collega’s.

De afgelopen 87 jaar waren er 12 ‘ bear’-markten en 13 ‘ bull’ –markten. Voor elke ‘ bear’ –markt zetten we de startwaarde terug op $ 1,-. Over de volledige periode nam de waarde van $ 1,- toe tot $ 9.433,-. Duidelijk te zien is dat een ‘ bear’ –markt veel korter duurt en minder impact heeft dan een ‘ bull’ –markt.

 


Dit soort onafhankelijke onderzoeken bevestigt wederom waarom wij doen wat we doen. Door u uit te leggen hoe financiele markten werken en welke uitgangspunten u moet hanteren voor een succesvolle beleggingservaring, zorgen wij ervoor dat u uw financiele doelstellingen weet te realiseren.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Negeer de ruis

Marktdeelnemers gaan wel vaker twijfelen aan hun beleggingen, zoals een greep uit de talloze krantenkoppen van het ‘verloren decennium’  laat zien. • Mei 1999: Dow Jones Industrial Average sluit voor …Lees verder

Het Taoïsme van vermogensbeheer

De Chinese filosofe van het taoïsme heeft daar een uitdrukking voor: “wei wu-wei”. In het Nederlands vertaald: “handelen zonder iets te doen”. Het betekent dat op sommige gebieden van het leven, zoals beleggen, …Lees verder

Discipline: zeer belangrijk voor een succesvolle beleggingservaring

Discipline is één van de belangrijkste eigenschappen voor een succesvolle beleggingservaring. Dat lijkt eenvoudig maar dat is het in de praktijk allerminst. Ik zal dit aan de hand van een voorbeeld laten zien. Zoals ondertussen wel …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.