Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom beleggen wij niet alleen in Nederland?

Bij De Vries Investment Services beleggen we voor onze cliënten in meer dan 40 verschillende landen. In deze landen zijn er meer dan 15.000 beursgenoteerde ondernemingen waaruit beleggers kunnen kiezen. Veel beleggers kiezen er voor om juist te beleggen in bekende ondernemingen die in het eigen land genoteerd zijn. Dit wordt 'home-bias' genoemd.

Veel Nederlandse beleggers beleggen dus bij voorkeur op de Nederlandse beurs. De marktkapitalisatie van Nederlandse ondernemingen is echter zo'n 2%. Dat betekent dat 98% van alle beleggingsmogelijkheden niet wordt benut. Hetzelfde geldt voor uiteraard ook voor buitenlandse beleggers. Zo sluiten bijvoorbeeld Japanse beleggers 92% van alle ondernemingen uit en Amerikaanse beleggers zo'n 50%. Geconcentreerd beleggen met de nadruk op slechts één land levert echter onnodig veel risico op en verlaagt de kans op een betrouwbare beleggingsuitkomst. 

Gelukkig hoeven beleggers geen expert te zijn om te kunnen profiteren van een wereldwijde spreiding. Doordat miljoenen beleggers dagelijks bezig zijn met het verwerken van informatie kunnen beleggers er op rekenen dat de prijzen van meer dan 15.000 beleggingsmogelijkheden correct zijn. Er bestaat geen beleggingsmethodiek die beleggers in staat stelt om vooraf het winnende land, sector of aandeel te selecteren. Een goed wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille helpt beleggers om het marktrendement te pakken en de kans op een betrouwbare uitkomst te maximeren. 

De rendementen van een land fluctueren enorm

Om aan te tonen dat het onmogelijk is om bijvoorbeeld het winnende land vooraf te selecteren, vragen wij u het best presterende land te kiezen. U mag kiezen tussen de V.S. en Denemarken. Om het u iets makkelijker te maken hebben we hieronder de performance per jaar laten zien.

Het zal u wellicht verbazen maar, gemeten over de laatste 20 jaar, was Denemarken het best presterende land met een gemiddeld jaarrendement van 9,3%. En dit ondanks het feit dat slechts in één kalenderjaar Denemarken het best presterende land was. De V.S. eindigde met een gemiddeld jaarrendement van 5,0% op een negende plaats. En dit ondanks de sterke performance van de afgelopen jaren. 

Van winnaar tot verliezer

Denemarken is ook een goed voorbeeld dat koersen op de korte termijn onvoorspelbaar zijn. Was Denemarken in 2015 het best presterende land in 2016 eindigde Denemarken helemaal onderaan. En andersom kan natuurlijk ook. Nieuw-Zeeland had het laagste rendement in 2000 maar herstelde zich in 2001 en 2002 toen het bovenaan eindigde. 

In de opkomende economieën eindigden Hongarije en Rusland in 2014 onderaan om in 2015 weer bovenaan te eindigen. Kijk maar eens goed naar de twee tabellen. Voor zowel de volwassen - als opkomende markten hebben we de landen per kalenderjaar gerangschikt op performance. 

Extreme verschillen tussen landen

In een kalenderjaar kunnen de verschillen tussen het best- en slechtst presterende land enorm groot zijn. Als we kijken naar de volwassen economieën over de laatste twintig jaar dan bedragen de verschillen van 25% in 2018 tot een verschil van maar liefst 78% in 2009. De verschillen in de opkomende economieën zijn zelfs nog extremer. Zo bedroeg het laagste verschil 37% in 2013 tot 184% in 2005. Er zijn talloze kalenderjaren waar de verschillen tussen het best- en slechtst presterende land de 100% oversteeg. 

Deze extreem grote verschillen in performance op landenniveau toont ook aan hoe belangrijk het is om te spreiden over zoveel mogelijk landen. 

En nu het goede nieuws!

Ons bewijs dat de rendementen per land enorm groot zijn en onvoorspelbaar is in feite goed nieuws voor beleggers. In plaats van proberen het winnende land te voorspellen of geconcentreerd in één land te beleggen profiteren beleggers van een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille. Deze aanpak zorgt ervoor dat het toekomstige portefeuille rendement betrouwbaarder wordt met aanzienlijk minder risico. Dit helpt beleggers om de strategie vol te houden met name in periodes als financiële markten onder druk staan. 

Conclusie

De conclusie is duidelijk. Een belegger doet er verstandig aan om zijn vermogen wereldwijd te spreiden en alle beleggingsmogelijkheden te benutten. Voor onze cliënten betekent dit beleggen in meer dan 12.000 verschillende ondernemingen. Gebaseerd op de meest moderne wetenschappelijke inzichten. Dit noemen wij evidence-based beleggen.

 

 

 

 

 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beleggen met vertrouwen begint met inzicht

Het Matrixboek is de langstlopende publicatie van Dimensional. De eerste editie kwam uit in 1982 in de VS en bevatte vijf gegevensreeksen. Vandaag de dag publiceert Dimensional versies in zeven …Lees verder

Wij gebruiken fondsen van Dimensional!

Beleggers helpen met het realiseren van hun toekomstige financiële doelstellingen. Dat is onze missie. Een zeer verantwoordelijke rol die wij vervullen in het leven van onze cliënten.  Om dit ultiem doel te …Lees verder

Hoe gaat Dimensional om met Corporate Governance?

Dimensional beheert namens haar cliënten al meer dan bijna vier decennia beleggingsportefeuilles. Een van de vele manieren waarop Dimensional waarde weet toe te voegen is door effectief de belangen te vertegenwoordigen van Dimensional's …Lees verder

De harde waarheid omtrent actief beheerde beleggingsfondsen

Op de aandelenbeurzen worden dagelijk voor miljarden aan effecten verhandeld. Bij miljoenen transacties komen altijd een koper en verkoper bij elkaar die het eens worden over de prijs waarop …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.