Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom luisteren naar een voorspelling?

Het meest recente rapport over de werkgelegenheid is een ‘duidelijk’ signaal dat de rente verder gaat dalen. Het tegenvallende cijfer over de ontwikkeling van de economie is een ‘niet te missen’ signaal dat aandelenkoersen weer gaan dalen.

Gelukkig zijn er weer vele wetenschappelijke onderzoeken die ons duidelijk maken dat voorspellen niet tot de menselijke vaardigheden behoort. Kennis van al die onderzoeken maakt het lezen van al die columns op diverse internetsites, waarin vele voorspelling of verwachtingen worden uitgesproken, tot een nutteloos doch grappig tijdverdrijf. In augustus 1982 was het de algemene visie onder deskundigen dat de vooruitzichten voor aandelen zeer slecht waren. Vrijwel elke analist voorspelde de meest gruwelijke vooruitzichten. Die maand begonnen de aandelenkoersen aan de langste ‘bull’-markt ooit.

Zo gaven de bekende banken aan het einde van 2007 weer hun voorspellingen voor 2008. De experts van ABN-AMRO voorspelden voor ultimo 2008 een AEX van 560 punten, experts van de ING dachten meer aan 530 punten en de specialisten van IRIS, de denktank van de Rabobank en Robeco, gaven een voorspelling af van een AEX tussen de 560 en 580 punten. Uiteindelijk halveerde de AEX-index in 2008.

Recenter zijn de voorspellingen over de olieprijs in de zomer van 2008. De algemene consensus was dat de olieprijs alleen maar verder omhoog kon gaan en er waren deskundigen die zelfs een olieprijs voorspelden van $ 250,- per vat. Uiteindelijke daalde de prijs van olie van $ 140 tot $ 40. 

Elke bank doet voorspellingen. Zo ook de ABN AMRO. Elk kwartaal noemt deze bank de vijf ondernemingen waarvan hun duurbetaalde en hoog opgeleide analisten verwachten dat deze ondernemingen beter zullen presteren dan de markt. We blijven ons verbazen dat professionals, ondanks de talloze academische studies die het tegendeel beweren, zich belachelijk blijven maken.

Voor beleggers is het opvolgen van dit advies een kostbare zaak. Neem nu de voorspellingen van 10 april 2012. Overtuigend wordt de belegger voorgespiegeld dat de aandelen Shell, DSM, Wolters Kluwer, Aalberts en Imtech beter zullen gaan presteren dan de markt. We hebben de moeite genomen om de tussenstand te berekenen. Een portefeuille bestaande uit deze vijf aandelen zou tot op heden een rendement hebben gerealiseerd van 2,94%, uiteraard inclusief dividend. "Maar dat is toch een positief resultaat?", hoor ik u zeggen. Dat is waar, echter voor het beoordelen van een voorspelling dien je het rendement te vergelijken met het marktrendement. Het marktrendement (de AEX-total return) heeft over deze periode 12,04% opgeleverd. Dat is ruim 9% meer.

Beleggers die het advies hebben opgevolgd hebben in een zeer korte tijd een dure beleggersles gekregen. Deze les is namelijk dat je nimmer in een beperkt aantal aandelen moet beleggen maar liefst in zoveel mogelijk aandelen. Dit wordt diversificatie genoemd. Als een belegger de markt wil verslaan, dan geeft academisch onderzoek het enig juiste antwoord. Door een gedeelte van het kapitaal bloot te stellen aan de risicofactoren 'value' en 'small', zoals onderzocht is door de beroemde onderzoekers Fama en French, mag de belegger op termijn een hoger rendement verwachten. Beleggers die het advies van de ABN AMRO opvolgen zijn aan het speculeren. Zij nemen risico waar geen beloning tegenover staat.

Ook in de media worden continue voorspellingen gedaan. Neem bijvoorbeeld een recent artikel in de Telegraaf waarin de heer Van Wijk beleggers adviseert om hun portefeuille te beschermen tegen koersdalingen. Een dag later is de AEX-index met maar liefst 2,3% in waarde gestegen. Het probleem met media-voorspellingen is dat het niet over 'echt' geld gaat. Een voorspeller kan er talloze keren naast zitten, omdat de adviezen geen betrekking hebben op 'echte' portefeuilles, zal hij door blijven gaan met het doen van voorspellingen.

Voorspellingen hebben twee belangrijke kenmerken. Het eerste kenmerk is dat de voorspeller er vanuit gaat dat zijn voorspelling de enige mogelijkheid is die kan uitkomen. Het tweede kenmerk is dat de voorspeller zijn voorspellingen baseert op gebeurtenissen die recent zijn voorgekomen.

Welke voorspelling je ook aanschouwt, of het nu gaat over de economische groei, de werkloosheid, de rente, de prijs van aandelen of de koersontwikkeling van de dollar, je kunt uitgaan van de volgende drie feiten. Het eerste feit is dat de voorspeller vaak (flink) betaald wordt om voorspellingen over iets te maken. Ten tweede, zul je niet weten hoe accuraat eerdere voorspellingen zijn geweest en hoe vaak eerdere voorspellingen de plank volledig mis hebben geslagen. Het laatste feit is dat als belegger de tips van de voorspeller zouden volgen, zij zeer waarschijnlijk achter zullen blijven de ‘markt’.

Het frustrerende van economische – en financiële voorspellingen is dat het zo vanzelfsprekend lijkt, dat diepzinnige analyses een toegevoegde waarde zou moeten hebben. We weten allemaal dat zodra je ergens extra je best voor doet, dit een positieve invloed heeft op het eindresultaat. Of we het nu hebben over een voorbereiding voor een schoolexamen of een extra training voor je tennisles, uiteindelijk verbetert dit het eindresultaat. Waarom zou het plegen van economische- of financiële analyses dan anders zijn? Er zijn een aantal redenen waarom financieel deskundigen niet worden beloond voor al het denkwerk dat zij plegen.

De markt heeft vrijwel altijd gelijk. De collectieve wijsheid van tientallen miljoenen beleggers resulteert in een koers die op dat moment de beste schatting is van alle informatie die bekend is. Dat betekent niet dat de markt altijd gelijk heeft, maar meestal wel. En als de markt er totaal naast zit, zoals gedurende de internethype, het zeer gevaarlijk is om er tegen in te gaan.

Het kost geld om geld te verplaatsen. De transactiekosten en het verschil in spreads zorgen ervoor dat elke transactie geld kost. Soms kan dit oplopen tot 2 % per transactie. Dit zorgt ervoor dat rendabele ideeën geen winst oplevert. Uit wetenschappelijk onderzoek is onomstotelijk vast te komen staan, dat actieve beleggers aanzienlijk slechtere rendementen realiseren dan passieve beleggers.De markt is ‘random’. Ongeacht hoe zorgvuldig een analyse wordt uitgevoerd, er kan altijd een totaal onverwachte gebeurtenis plaatsvinden die erin resulteert dat een analyse in één klap waardeloos wordt. Ook hier zijn weer talloze voorbeelden te noemen. De meest bekende zijn de aanslagen van 9/11 maar recentelijk ook de val van Lehman Brothers die vrijwel niemand had voorzien maar er wel in resulteerde dat de financiële markten in paniek raakten.

De centrale vraag is, “Waarom luisteren beleggers dan massaal naar al die voorspellingen?” en als er dan al niemand bestaat die in staat is accuraat voorspellingen te doen, welke regels kun je dan toepassen om betere beleggingsbeslissingen te kunnen nemen?  

Ons antwoord is gebaseerd op vele decennia aan academisch onderzoek naar de werking van de financiele markten. Niet speculeren maar investeren. Dat loont.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De mythe van de analist, deel IV

Al sinds 2005 vertellen we beleggers dezelfde boodschap. Een boodschap die gebaseerd op de conclusies van talloze onderzoeken maar ook door de gesprekken die we hebben gevoerd met beleggers. De boodschap is dat beleggen in …Lees verder

De mythe van de Analist

Welke belegger kent het niet. Uw bank belt met een bekende boodschap: “Onze analisten hebben zojuist het koersdoel verhoogd van aandeel X naar een paar euro nogwat. Wij denken dat dit een goed moment is …Lees verder

Do Stocks Outperform Treasury Bills?

Aandelen behalen op de lange(re) termijn een hoger rendement dan sparen. Het verschil tussen het rendement van aandelen en de spaarrente wordt de equity-premium genoemd. Onderzoek van Hendrik Bessembinder, die is verbonden aan de W.P. Carey School …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.