Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom schrijven wij zo weinig over de economie en QE?

Banken en vermogensbeheerders maken steeds meer gebruik van social media. Maar liefst 80% van alle adviseurs maakt gebruik van dit fenomeen. Ook wij maken steeds meer gebruik hiervan. Het is een zinvolle manier om relevante informatie te verspreiden. Wat we echter in de praktijk zien is dat veel partijen informatie verspreiden over irrelevante onderwerpen, zoals de ontwikkeling van de economie, de ingrepen van de ECB en de verwachte ontwikkeling van de rente.

Afgelopen donderdag kwam de ECB met nieuwe aankondigingen. Zodoende liep de mailbox vol met commentaar over deze maatregelen. De ABN AMRO vroeg zich af wat er gebeurd was en vraagt de ING zich af of Draghi haar hand niet heeft overspeeld. Zo kunnen we talloze voorbeelden geven. Als u een econoom zou zijn, dan zou u dit wellicht zeer interessant materiaal vinden. Maar dat bent u waarschijnlijk niet en ook wij zijn geen economen.

De vraag is waarom beleggers dan toch met dit soort informatie belasten? Ik vermoed dat het doel is om beleggers te laten zien dat de betreffende bank of adviseur een expert is op dit gebied waar de gemiddelde belegger dit zeker niet is.Maar zelfs al zou dat zo zijn, wat is de toegevoegde waarde voor beleggers. Zelfs al zou een financiële instelling in staat zijn om de meest indrukwekkende economische analyses te maken, wat is het nut?

Het grote doel van al deze voorspellingen is om beleggers te overtuigen dat zij bij de juiste partij zitten. Dat door te laten zien van de expertise het mogelijk moet zijn om betere beleggingsbeslissingen te kunnen nemen door te kunnen anticiperen op mogelijk economische ontwikkelingen. Dat uit onderzoek blijkt dat zelfs de beste economen totaal niet kunnen voorspellen en zelfs als dat wel zou kunnen financiële markten maar al te vaak totaal anders reageren dan verwacht, doet minder ter zake.

Een verstandige belegger weet dat alle openbare informatie in de koersen in verwerkt en weet dat de meest slimme analyses daarin verwerkt zijn. Er is niemand die weet wat de ECB de volgende keer gaat beslissen of welke richting de rente opgaat. Het is daarom onzinnige informatie en lijdt alleen maar af. De belegger betaalt niet om allerlei voorspellingen aan te horen maar wil weten wat hij moet doen om zijn financiële doelstellingen te realiseren. Ongeacht wat er gebeurd met de economie. Een goede adviseur besteedt geen aandacht aan irrelevante onderwerpen maar legt uit aan zijn cliënten waarom het totaal geen zin heeft om zich af te laten leiden door economisch - of ander financieel nieuws. Een verstandige adviseur weet dat hij totaal geen invloed heeft op de toekomstige econonomische - en financiële ontwikkelingen en valt zijn cliënt daar niet mee lastig.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

De Vries Investment Services

Onze cliënten een betere financiële toekomst bieden. Daar gaan we voor. Om dat doel te realiseren zijn we in 2012, als eerste beleggingsonderneming, dat 'evidenced-based' beleggen aanbood aan particuliere beleggers en het gerenommeerde - door academisch onderzoekers geleide fondsenhuis Dimensional in Nederland introduceerde.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beleggers en de Amerikaanse verkiezingen

Wij waarschuwen beleggers om veranderingen aan te brengen in de beleggingsportefeuille in een poging om winst te maken of om verliezen door mogelijke veranderingen in het Amerikaanse politieke klimaat. Voor de context is het …Lees verder

A drop in the bucket: Indexing’s share of U.S. trading activity

Indexbeleggen is de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Het is dan ook logisch dat indexbeleggen veel aandacht heeft gekregen in de media. Sommige partijen beweren dat de toename van indexbeleggen de marktprijzen verstoort. Dit argument …Lees verder

Heeft de populariteit van indexfondsen geen negatieve invloed op de prijsvorming van marktkoersen?

Indexbeleggen is de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Het is dan ook logisch dat indexbeleggen veel aandacht heeft gekregen in de media. Sommige partijen beweren dat de toename van indexbeleggen de …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.