Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom veel beleggers teleurgesteld zijn in de prestaties van hun beleggingsportefeuille?

Bij De Vries Investment Services geloven we dat wetenschappelijk onderbouwde beleggingsbeslissingen onze cliënten de allerbeste kans biedt op de meest succesvolle beleggingservaring. Daarom besteden we veel tijd om de conclusies van belangrijke onderzoeksresultaten te vertalen in concrete beleggingsaanbevelingen. In dit artikel gaan we dieper in waarom de gemiddelde belegger een teleurstellende beleggingservaring doormaakt.

Als we kijken naar de prestaties van particuliere beleggers dan toont onderzoek aan dat het rendement van de gemiddelde belegger gemiddeld per jaar ca. 5% achterblijft bij het marktrendement. Er zijn twee belangrijke oorzaken voor dit onthutsende feit.

De eerste oorzaak zijn de kosten. Grofweg kun je stellen dat het rendement van een belegger het marktrendement is minus de kosten. Gezien het feit dat de gemiddelde kosten voor een particuliere belegger zo rond de 2,5% per jaar ligt, betekent dit dat een belegger gemiddeld 2,5% minder rendement maakt dan de markt.

De tweede oorzaak is beleggersgedrag. Er zijn talloze manieren waarop beleggersgedrag een negatieve invloed heeft op het uiteindelijk rendement van een belegger. De beste manier is dan ook om met voorbeelden te komen.

Zo krijgen we veel vragen van klanten van Indexus die teleurgesteld zijn in de prestaties van hun beleggingsportefeuille. Uit analyse van de beleggingsportefeuille blijkt dat van de totale portefeuille maar liefst 10% van de aandelen is geïnvesteerd in twee individuele ondernemingen, namelijk Imtech en Arcelor Mittal. Imtech was ooit gekocht op een koers van € 3,19 en stond nu ruim 39% lager. Los van het feit dat Indexus zichzelf ‘ de specialist in indexbeleggen’ noemt en dat wij het hiermee totaal mee oneens zijn, is wetenschappelijk onderzoek erg duidelijk over het nemen van concentratierisico. Het is een vorm van risico (we noemen dit niet-systematisch risico) dat als belangrijk kenmerk heeft dat het geen extra rendement oplevert maar uitsluitend meer risico. Er is dus geen enkele reden waarom een belegger of de beleggingsspecialist ervoor zou kiezen om een dergelijke soort risico in een beleggingsportefeuille op te nemen. Indexus doet dus aan selectie van het winnende aandeel.

We hebben al veel geschreven over Alex. Alex probeert beleggers ervan te overtuigen dat zij een model hebben ontwikkelt waarmee zij vooraf toekomstige koersdalingen kunnen voorspellen. Door op tijd ‘ uit te stappen’ hoeven de klanten van Alex de koersdalingen niet door te maken. Wat voor dramatisch gevolgen dit kan hebben voor beleggers is in 2014 wel bewezen. Waar de markten een mooi positief rendement lieten zien, moest Alex (soms een flink) nagatief rendement rapporteren over het beleggersjaar 2014. Alex doet dus aan ‘ markttiming’.

Een andere voorbeeld van rendementsvernietigend beleggersgedrag is het gebruik van historische rendementen bij het selecteren van het beleggingsfonds. Het is een vaststaand feit dat hun beleggingsbeslissing bij de fondsselectie van actief beheerde beleggingsfondsen nagenoeg volledig laten afhangen van de historische prestaties.

Met betrekking tot dit onderwerp is recent een nieuw onderzoek verschenen dat is gedaan door Justus Heuer, Christoph Merkle en Martin Webery. Het onderzoek heeft de mooie naam ‘ Fooled by Randomness: Investor Perception of Fund Manager Skill’.

Kort samengevat komt het onderzoek erop neer dat als er sprake is van duizenden beleggingsfondsen er altijd beleggingsfondsen zullen zijn die puur op basis van geluk gedurende een bepaalde periode een beter rendement hebben gerealiseerd dan de markt. De meeste beleggers denken echter dat deze prestaties het gevolg zijn van de kunde van de fondsmanager en dat deze kunde zich ook in de toekomst zal vertalen in een bovengemiddeld rendement.

Helaas voor deze beleggers blijkt uit het onderzoek dat de factor geluk aanzienlijk groter is dan de factor kunde. Sterker nog, gecorrigeerd voor academisch bewezen rendementsfactoren, zoals value en small, blijkt dat nog geen 1% van alle beleggingsfondsen over statistisch aangetoonde kunde blijkt te beschikken. Het meest trieste aspect is echter dat de betreffende fondsbeheerder overtuigd waren van hun eigen kwaliteiten ondanks het feit dat wetenschappelijk aangetoond kon worden dat geluk de drijvende factor was. In de psychologie wordt dit de ‘ illusion of control’ genoemd. Dit beleggersgedrag noemen we ‘ de selectie van het winnende beleggingsfonds’. Menig bank en vermogensbeheerder laat dit gedrag zien.

De verschillende soorten beleggersgedrag maakt het zeer lastig voor een belegger om te beoordelen of de prestaties van een beleggingsportefeuille nu goed, matig of slecht is. Soms zitten er bepaalde risico’s in een beleggingsportefeuille waarvan er nog geen marktomgeving is geweest die het soort risico zichtbaar heeft gemaakt. Een voorbeeld is Wilgenhaege behoudend beheer. In de periode voor 2008 maakt Wilgenhaege reclame over de enorm goede rendementen over dit profiel. Zonder al te veel risico 8% per jaar, zo luidde ongeveer de strekking. Pas in 2008 bleek welke risico’s er genomen waren. De portefeuille zal vol met de meest risicovolle obligatiesoorten die er maar bestonden. Menig belegger realiseerde een koersdaling van 30% of meer en dit met een zogenaamd defensieve beleggingsportefeuille. Voor het jaar 2008 stapten beleggers massaal naar Wilgenhaege over juist vanwege de goede rendementen.

Om terug te keren naar het voorbeeld van Indexus. Stel dat Imtech een zeer fraaie performance zou hebben gerealiseerd, dan zouden beleggers waarschijnlijk zeer tevreden zijn geweest. Wij zouden stellen dat de belegger dan erg veel geluk zou hebben gehad en beleggen is in onze ogen niet iets waarbij de factor geluk een rol moet spelen.

Conclusie

Het is een vaststaand feit dat het rendement van de gemiddelde particuliere belegger (aanzienlijk) achterblijft bij het marktrendement. De oorzaak zijn kosten en beleggersgedrag. De impact van de eerste oorzaak is eenvoudig te kwantificeren de impact van de tweede oorzaak is vooraf lastiger te kwantificeren. Naarmate de periode langer wordt is de kans steeds groter dat dit zich vertaalt in een teleurgestelde belegger.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De harde waarheid omtrent actief beheerde beleggingsfondsen

Op de aandelenbeurzen worden dagelijk voor miljarden aan effecten verhandeld. Bij miljoenen transacties komen altijd een koper en verkoper bij elkaar die het eens worden over de prijs waarop …Lees verder

Welk fonds zou u kiezen?

Stel je drie verschillende beleggingsfondsen voor. De afgelopen drie jaar heeft fonds A een fantastisch rendement gerealiseerd, het rendement van fonds B was marktconform en het rendement van fonds C viel ronduit tegen. Welk fonds zal …Lees verder

Do Stocks Outperform Treasury Bills?

Aandelen behalen op de lange(re) termijn een hoger rendement dan sparen. Het verschil tussen het rendement van aandelen en de spaarrente wordt de equity-premium genoemd. Onderzoek van Hendrik Bessembinder, die is verbonden aan de W.P. Carey School …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.