Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom wij in meer dan 12.000 verschillende aandelen beleggen

Veel beleggers selecteren juist actief beheerde beleggingsfondsen om een kans te hebben om een hoger rendement dan de markt. Dit wordt outperformance genoemd. Veel actief beheerde beleggingsfondsen beleggen in relatief weinig aandelen. Zo bevat de portefeuille van het BNP Paribas OBAM fonds 50 aandelen en belegt het NN Hoog dividend aandelenfonds in 76 verschillende aandelen. Als een fondsmanager ervoor kiest om te beleggen in een beperkt aantal aandelen dan wordt dit 'high conviction' genoemd. Met andere woorden; de fondsbeheerder verwacht dat de geselecteerde aandelen beter dan gemiddeld zullen renderen. En alleen die aandelen waarvan de verwachting het hoogste is zijn geselecteerd. Dat klinkt goed nietwaar? Welke belegger wil dat niet, beleggen in die aandelen waar de expert de hoogste verwachtingen van heeft? De realiteit is echter anders.

Hoe verhoog je de kans om die aandelen in bezit te hebben die verantwoordelijk zijn voor het meeste rendement?

Aandelen behalen op de lange(re) termijn een hoger rendement dan sparen. Het verschil tussen het rendement van aandelen en de spaarrente wordt de equity-premium genoemd. Onderzoek van professor Hendrick Bessembinder, die is verbonden aan de W.P. Carey School of Business, toont echter aan dat slechts een handvol aandelen verantwoordelijk is voor het totale rendement. De meeste aandelen presteren zelfs slechter dan de spaarrekening. Maar liefst 85% van alle aandelen heeft een lager rendement opgeleverd dan de spaarrekening! In de V.S. is 4% van alle beursgenoteerde ondernemingen verantwoordelijk voor het volledige rendement.
 
Dit wordt bevestigd in een recent onderzoek uitgevoerd door Vanguard. Vanguard toont aan dat de kans op outperformance kleiner wordt naarmate de beleggingsportefeuille minder aandelen bevat. Hoe minder gediversifieerd de beleggingsportefeuille is, des te kleiner de kans is dat de portefeuille juist die beperkte groep aandelen bezit die verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van het totale marktrendement. Geconcentreerd beleggen levert dus juist een verhoogde kans op underperformance op. 
 
Vanguard introduceert twee belangrijke maatstaven. De eerste is de ‘ excess return hurdle’ . De excess return hurdle is het verschil tussen het rendement van de portefeuille en die van de markt bij verschillende concentratie-niveaus. De tweede maatstaf is de ‘ success rate’. Dit geeft aan in hoeverre een fondsbeheerder in staat is om die aandelen te kunnen selecteren die een outperformance laten zien. Deze relatie tussen beide maatstaven werkt als volgt. Als een fondsbeheerder ervoor kiest om in een beperkt aantal aandelen te beleggen, dan is een hoge ‘ success ratio’ vereist. Naarmate er meer aandelen wordt opgenomen in de beleggingsportefeuille is een lagere ‘ success ratio’  nodig.
 

Het probleem: Slechts een beperkt aantal aandelen is verantwoordelijk voor het marktrendement

Beleggen in aandelen loont. Neem nu bijvoorbeeld de bekende MSCI-World index. Sinds 1970 bedraagt het gemiddeld jaarrendement 7,6%.
 
 
Wat beleggers vaak onvoldoende beseffen is dat slechts een gering aantal aandelen verantwoordelijk is geweest voor dit rendement. Kijk maar eens goed naar onderstaande grafiek die betrekking heeft op de Russell 3000 index van januari 1987 tot en met december 2017. Maar liefst 47% van alle aandelen bleken verliesgevend te zijn en meer dan 30% verloor meer dan 50% van zijn oorspronkelijke waarde. Er waren uiteraard ook aandelen die het fantastisch deden. Zo wist 7% van alle aandelen een rendement van meer dan 1.000% te behalen. Er zijn dus veel meer slechte aandelen dan goede aandelen. Dat betekent dus dat hoe minder aandelen je in de beleggingsportefeuille opneemt, des te kleiner de kans is dat je juist de best presterende aandelen hebt geselecteerd. 
 
 
Vanguard ging vervolgens een stap verder. Vanguard onderzocht de karakteristieken van talloze willekeurige beleggingsportefeuilles bestaande uit verschillende aantallen aandelen, beginnend bij één aandeel oplopend tot 500 aandelen.
 
Het doel van dit onderzoek was om antwoord te geven op de volgende vragen:
1. Wat is de kans dat een beleggingsportefeuille een outperformance laat zien?
2. Hoeveel afwijking ten opzichte van het marktrendement laten de verschillende portefeuilles zien?
3. Wat is het verwachte extra rendement?
 
Onderstaande grafiek laat de kans op outperformance zien bij de verschillende portefeuilles.
 
Duidelijk zichtbaar is dat een beleggingsportefeuille die bestaat uit één aandeel een kans heeft van 11,1% op outperformance. De kans op outperformance loopt op naar 48,4% in het geval van 500 verschillende aandelen.
 
Tot nu toe heb ik het alleen nog maar gehad over de kans op outperformance. Het is uiteraard ook belangrijk om te kijken naar de afwijking in het rendement in vergelijking met de markt. Dit laat onderstaande grafiek zien. Stel dat een beleggingsportefeuille bestaat uit 30 aandelen. Het extra gerealiseerde rendement voor de beleggingsportefeuilles die een outperformance laten zien bedraagt 1,10% en -1,40% als er sprake is van een underperformance. Er is dus sprake van een zogenaamde asymmetrische verdeling die pas symmetrisch wordt in het geval er in minimaal 200 aandelen wordt belegt. 
 
 
Nu we inzicht hebben in de kans op outperformance en de hoogte ervan kunnen we de data combineren. We kunnen nu het extra rendement berekenen bij een gegeven hoeveelheid aandelen in de portefeuille. Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel een portefeuille voor bestaande uit 30 aandelen. De kans op outperformance bedraagt 40,3% en de bijbehorende outperformance bedraagt 1,1%. Er is een kans van 59,7% op een underperformance en in dit geval bedraagt de underperformance -1,40%. De berekening voor het verwachte extra rendement is als volgt: (40,3% x 1,1% + 59,7% x -1,4%) = -0,4%. 
Een beleggingsportefeuille die uit 30 aandelen bestaat zal dus naar verwachting 0,4% slechter presteren dan de markt. Dat betekent dat een fondsbeheerder dit minimaal goed moet maken om de concentratiekosten goed te maken. 
 
 

Is het mogelijk om outperformance te realiseren?

Een belangrijke voorwaarde om outperformance te kunnen realiseren is dus om zoveel mogelijk verschillende aandelen te bezitten. Een andere cruciale factor zijn lage kosten. Wat veel beleggers niet weten is dat er talloze onzichtbare kosten zijn, o.a. ook in een index. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld de market-impact kosten die totaal onzichtbaar zijn en zijn verwerkt in het indexrendement. Door deze kosten niet te maken en in de portefeuille structuur extra gewicht toe te kennen aan aandelen met een hoger verwacht rendement blijkt het mogelijk zijn om op de lange termijn de benchmark te verslaan. 
 
Zo heeft maar liefst 85% van de fondsen van Dimensional over de afgelopen twintig jaar de benchmark verslagen. Het toont aan dat beleggen op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten loont. Het maakt Dimensional het snelst groeiende vermogensbeheerder ter wereld. 
 

Conclusie

Veel beleggers zijn van mening dat geconcentreerde beleggingsportefeuille de grootste kans bieden op outperformance. Ik heb laten zien dat juist beleggingsportefeuilles met de allergrootste spreiding de grootste kans op outperformance biedt. Door deze kennis te bundelen met alle andere wetenschappelijke inzichten is het mogelijk om op de lange termijn de markt te verslaan. Dat laat Dimensional al 20 jaar zien. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

How to increase the odds of owning the few stocks that drive returns

Vanguard is één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In dit onderzoek toont Vanguard aan dat de kans op outperformance toeneemt naarmate de beleggingsportefeuille meer titels bevat. Dit staat haaks op de gedachte dat een geconcentreerde …Lees verder

Vanguard: The case fow low-cost index-fund investing (versie 2018)

Vanguard, 's-werelds grootste indexbelegger, publiceert jaarlijks het inmiddels beroemde rapport 'The case for index investing'.  De conclusies uit het onderzoek dat recent is gepubliceert willen wij graag met u delen. De belangrijkste …Lees verder

Vanguard Research: Megatrends The economics of a graying world

Het onderzoeksteam van Vanguard onderzocht de problematiek van een vergrijzende bevolking in hun paper "The Economics of a Graying World". Hieronder volgt een samenvatting van hun belangrijkste conclusies: Demografie is slechts één factor …Lees verder

New Evidence on Mutual Fund Performance: A Comparison of Alternative Bootstrap Methods

"Welk beleggingsfonds moet ik selecteren?" Deze vraag stellen talloze beleggers. Onderzoek toont aan dat met name historische prestaties een belangrijk argument is om een bepaald beleggingsfonds uit te kiezen. De reden is eenvoudig te verklaren. Een …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.