Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom wij niet doen aan voorspellen doen!

Een recent onderzoek van Vanguard onderzocht de voorspelkracht van zestien verschillende variabelen met betrekking tot de toekomstige aandelenrendementen. In dit onderzoek werden de meest gebruikte variabelen, zoals de verwachte economische groei, het dividendrendementen van ondernemingen, de winstmarge van aandelen tot aan de koers-winstverhouding van aandelen. Ze onderzochten zelfs de hoeveelheid regenval omdat deze variabele 6% van het aandelenrendement verklaard. Het hoeft geen betoog dat een dergelijke laag percentage rustig ter zijde kan worden gelegd.

Het is opvallend dat sommige variabelen een nog lagere verklaringspercentage opleverden dan de hoeveelheid regenval. Neem nu bijvoorbeeld de verwachte groei van de economie. Zegt dit iets over de toekomst van aandelen? Helemaal niets. De verwachte groei van de economie verklaart 0% van de toekomstige aandelenrendementen. Als belegger betekent dit dat het zinloos is om te luisteren naar alle analisten of economen. Stel dat uw adviseur u het volgende verteld: "Wij zijn voorzichtig met aandelen, want de economie zou wel eens kunnen gaan krimpen". U kunt zu zeggen: "Dat maakt helemaal niets uit, want de verwachte ontwikkeling van de economie heeft totaal geen invloed op de toekomstige aandelenrendementen".

Wat dacht u van de hype rond dividendbeleggen? Slechts 18% van het aandelenrendement wordt met deze variabele verklaard! De variabele met de hoogste voorspelkracht blijkt de 10-jaars koers-winst verhouding te zijn, zoals die door professor Schiller is gedefinieerd.

Voorspelkracht variabelen

Bij De Vries Investment Services maken we daarom geen gebruik van een 'voorspelaanpak'. Wij laten ons leiden door historische data en wetenschappelijk bewezen beleggingsprincipes. We constateren dat de financiële markten consistent in staat zijn om aandelen op een dergelijke wijze te waarderen dat beleggers beloond worden voor het risico dat zij nemen. Deze prijzen worden bepaald door miljoenen beleggers en alle bekende informatie en alle verwachtingen zijn dan ook al verwerkt in de koersen.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.