Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Waarom wij niet kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen

Beleggen levert een onzekere uitkomst op. Niemand weet hoeveel rendement financiële markten in de toekomst op zullen leveren. Wij zien het als onze taak om de kans op een maximale uitkomst te optimaliseren. Dit is een zeer belangrijke taak. Slagen wij hier niet in, dan heeft dit per definitie invloed op de toekomstige levensstijl van onze cliënten. Daarom baseren wij onze beleggingsfilosofie op onafhankelijk onderzoek. Wij noemen dit 'evidence-based' beleggen. 

In dit artikel behandelen we enkele argumenten waarom we hebben gekozen voor passief beheerde beleggingsfondsen. Deze keuze hebben we al in 2005 genomen maar het is belangrijk om continue te toetsen of we nog steeds de juiste keuze hebben gemaakt. 

Als belegger heb je in feite twee mogelijkheden. Of je gelooft dat het mogelijk is de markt te verslaan of je gelooft dit niet. Heb je de overtuiging dat een hardwerkende - en hoog opgeleide fondsbeheerder in staat zou moeten zijn, dan kies je een actief beheerd beleggingsfonds. Ben je van mening dat markten niet te verslaan zijn, dan kies je voor een passieve variant. Maar kunnen we op basis van onderzoek een antwoord op deze vraag geven? Daarom nemen we u mee naar het halfjaarlijkse onderzoek dat Morningstar publiceert met de naam 'The Morningstar European Active/Passive Barometer'. In dit onderzoek worden de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen vergeleken met de prestaties van de passieve variant. 

Het mooie van dit onderzoek is dat in de meeste onderzoeken een vergelijking wordt gemaakt met een index. Het is echter onmogelijk om in een index te beleggen. Daarbij is het een zeer uitgebreid onderzoek. Zo zijn er maar liefst 10.200 unieke beleggingsfondsen in het onderzoek opgenomen. 

De centrale vraag is of, gemeten over een periode van tien jaar, een actief beheerd beleggingsfonds is staat is geweest om een beter rendement te behalen dan de passieve variant. We hebben een grafiek gemaakt die dit inzicht geeft. 

Stel dat je wenst te gaan beleggen in de regio Asia-Pacific exclusief Japan. Dan blijkt dat slechts 11,70% van de actief beheerde fondsen in staat is geweest een beter rendement te behalen dan de passieve variant. Met andere woorden, door te kiezen voor de passieve variant heb je een kans van 88,3% dat je een beter rendement voor je cliënt weet te behalen. In de grafiek hebben we meerdere regio's weergegeven. 

De belangrijkste conclusies

  • In slechts drie van de 49 beleggingscategorieën bleek de actieve variant beter te presteren dan de passieve variant;
  • In 66% van de onderzochte beleggingscategorieën is de kans op succes voor een actief beheerd fonds om beter te presteren dan de passieve variant minder dan 25%;

Een belangrijke reden dat actief beheerde beleggingsfondsen achterbljven is dat veel actief beheerde beleggingsfondsen niet weten te overleven;

Conclusie

Hoeveel bewijs moet een belegger hebben om te besluiten afscheid te nemen van actief beheer? Helaas zien we dat de kracht van marketing sterker is dan de duidelijke conclusies van onafhankelijk onderzoek. Omdat veel Nederlanders afhankelijk zijn van het succes van hun beleggingsportefeuille voor hun financiële toekomst zullen we blijven doorgaan met het delen van deze conclusies. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Morningstar’s Active/Passive Barometer augustus 2018

De Morningstar Active / Passive Barometer is een halfjaarlijks rapport dat de prestaties meet van actief versus passief beheerde fondsen binnen hun respectieve Morningstar-categorieën. De barometer is uniek in de manier waarop het het succes van …Lees verder

Morningstar's European Active/Passive Barometer Ultimo 2018

De Active/Passive baromter van Morningstar wordt elk half jaar gepubliceerd. De performance van Europese actief beheerde beleggingsfondsen wordt vergeleken met passief beheerde beleggingsfondsen. In het onderzoek zijn 10.200 fondsen …Lees verder

False Discoveries in Mutual Fund Performance: Measuring Luck in Estimated Alphas

In deze beroemde studie uit 2008 onderzochten de wetenschappers met behulp van statistische analyse de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen over de periode 1975 - 2005. De conclusie luidde dat na aftrek van kosten slechts 0,60% (één …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.