Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Wachten op de laagste prijs.

Mijn kinderen zitten in de leeftijd dat ze graag naar een concert of festival gaan. Het aanbod is hoog, net als de prijzen. Het gebeurt dan ook wel eens dat ze achter het net vissen. Hoe dat kan?

Ook zij proberen natuurlijk om zo goedkoop mogelijk aan een kaartje te komen. “Ik wacht wel even tot vlak voor het festival want dan worden de kaartjes meestal goedkoper” is dan ook een zinnetje dat ik vaker hoor. Nu klopte dat afgelopen zomer wel voor bijvoorbeeld Lowlands omdat de weersverwachting ronduit slecht was maar meestal werkt het andersom. Waar normaal een kaartje tussen de € 60 - € 80 kost, worden kaartjes op Ticketswap vaak voor het dubbele aangeboden en verkocht.

Dit verhaal doet me denken aan de vragen van klanten of dit wel het juiste moment is om aandelen te kopen. Een oude beurswijsheid is dat er meer rendement verloren gaat met het wachten op de volgende beurscrach dan met een beurscrach zelf.

Als beurzen zakken dan is het vrij gebruikelijk dat beleggers verwachten dat de daling verder zal doorzetten. Stijgen de beurzen dan bekruipt beleggers het gevoel dat ze de grote stijging gemist hebben en in beide gevallen gaan beleggers in de afwachtstand.

En hoewel dit gevoelsmatig als de juiste beslissing kan voelen, vanuit beleggingsperspectief is dit niet het geval. Want wat een belegger doet is risico uitstellen en dus (de kans op) rendement uitstellen.

Aandelen hebben de afgelopen tien jaar een mooi rendement laten zien maar ergens in de toekomst zal er een correctie optreden. In 2018 was het rendement op aandelen behoorlijk negatief maar in 2019 is het rendement al weer aardig hersteld waardoor de verliezen weer zijn goedgemaakt.

Een correctie laat zich nu eenmaal moeilijk voorspellen. Als we de krantenkoppen van de afgelopen vijf jaar hadden moeten geloven, dan had die correctie er allang moeten zijn. Behalve dat die er niet is gekomen. De les voor beleggers is dan ook: Markten zijn onvoorspelbaar.

Waar mijn kinderen via een andere weg achter komen is dat, wil je meedoen, het beter is om te accepteren dat je de laagste prijs niet op voorhand kunt weten. En dat er niks vervelender is alle mooie verhalen te horen van vrienden die wél kaartjes hadden gekocht.

Ons advies aan beleggers: beleg in een portefeuille die is afgestemd op je persoonlijke doelstellingen en accepteer het risico dat daarbij hoort. En laat de markt de rest doen.

Benieuwd naar onze aanpak? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Herman Oeberius Kapteijn

Gedurende mijn carrière heb ik het vak beleggingsadvisering zien veranderen van advies naar kleiharde verkoop. Iets waarin ik me slecht kon vinden. Onder het mom van “als ik het mijn moeder niet zou adviseren, waarom dan wel aan mijn klanten?” ontstond er steeds meer weerstand in mijn werk. Ik had niet langer de indruk dat het belang van onze klanten nog centraal stond. Sinds ik bij De Vries Investment Services ben begonnen heb ik in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Alles staat in het teken van de cliënt, zoals het hoort.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.