Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Wat betekent een 'inverse' yieldcurve voor beleggers?

Normaal is de rente van kortlopende obligaties lager dan de rente van langer lopende obligaties. Echter in de V.S. is bijna het punt aangebroken dat dit niet langer het geval is. Er is dan sprake van een inverse yieldcurve. Veel analisten noemen dit fenomeen de beste voorspeller van een toekomstige recessie en dat betekent dat er een (flinke) daling van aandelenkoersen in het verschiet ligt?

Onderstaande grafiek laat de hypothetische groei zien van een investering in de S&P 500 index van $ 1.000,-. In de grafiek is tevens het verschil opgenomen van de Amerikaanse tienjaars rente versus de tweejaars rente. Periodies waarbij de tienjaars rente lager was dan de tweejaars rente is grijs gearceerd. Zoals we kunnen zien lijkt het er niet op dat er een sterke relatie is tussen dergelijke periodes en het rendement van aandelen.

De kredietcrisis van 2008 laat bijvoorbeeld zien dat de Amerikaanse yieldcurve 'inverted' in februari 2006. De 12 maanden erna lieten aandelen een positief rendement zien. In juni 2007 werd de yieldcurve weer normaal. De echte daling van de aandelenkoersen begon pas in oktober 2007 en duurde tot februari 2009.

Een belegger die zou hebben besloten om op basis van een inverse yieldcurve uit aandelen te stappen en bij een positieve yield weer in te stappen, zou in dit voorbeeld van een koude kermis zijn thuisgekomen. Het eerste jaar zou deze belegger een jaar lang tegen stijgende koersen hebben aangekeken en op het moment dat deze belegger weer besloot in te stappen sloeg de kredietcrisis enkele maanden later hard toe.

In de V.S. is het de afgelopen 40 jaar weinig voorgekomen dat er sprake was van een inverse yieldcurve. Dat maakt het lastig om betrouwbare conclusies te trekken. We kunnen echter ook naar andere landen kijken om de steekproefomvang te vergroten. Onderstaande grafiek toont de hypothetische groei van $ 1.000 geïnvesteerd in de lokale aandelen marktindex de maand vóór de inverse yieldcurve begon in vijf grote ontwikkelde landen, waaronder de VS, sinds 1985. Aandelenrendementen (zoals gemeten door MSCI local valuta-indices) laten een gemengd beeld zien in de drie jaar na een inversie. Zo noteerden Amerikaanse indices in 66% van de gevallen hoger twaalf maar 36 maanden later was dit gedaald tot maar 33%.

Wanneer we kijken naar alle landen dan zien we dat, gemeten over een periode van 12 maanden in 86% van de gevallen koersen hoger stonden en dat, gemeten over een periode van 36 maanden dit in 71% van de metingen het geval was.

De enige juiste conclusie is dat de yieldcurve niet echt een betrouwbare indicator is om het juiste moment te bepalen van de toekomstige richting van de aandelenmarkt.

Ondanks dat er sprake is van een beperkte dataset blijkt dat ook in andere grote volwassen economieën een inverse yieldcurve geen betrouwbare indicator is van koerscorrecties.

Conclusie

Dit is een voorbeeld waarom onze beleggingsfilosofie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Waar het in eerste instantie aannemelijk lijkt om de yieldcurve als voorspellende indicator te gebruiken, blijkt het in de praktijk allesbehalve een betrouwbare indicator te zijn. Dus wat moeten beleggers doen die zich zorgen zijn gaan maken nadat in de media waarschuwende signalen zijn afgegeven? Ons antwoord is dat elke beleggers een beleggingsportefeuille dient aan te houden dat past bij de beleggingsdoelstellingen en persoonlijke risicotolerantie. Het is zinloos om aandacht te schenken aan korte-termijn ruis. Daarom moet de focus liggen op de lange termijn. Toepassen van wetenschappelijk onderzoek (evidence-based beleggen) vergroot uw kansen aanzienlijk.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Actively Managed Funds and Earnings News: Evidence from Trade-Level Data

"Beschikken fondsbeheerder nu wel of niet over 'skills'?" Recent onderzoek door de Amerikaanse onderzoekers Charles Lee en Christina Zhu laat hun licht hierover schijnen. Hun onderzoek ging vooral over de vraag hoe fondsbeheerders handelen op het …Lees verder

ESMA Annual Statistical Report Performance and costs of retail investment products in the EU

Passieve aandelenfondsen presteren consistent beter dan actief beheerde beleggingsfondsen. Deze duidelijke conclusie wordt getrokken door de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA), In haar in 2019 gepubliceerde rapport in 2019 wordt …Lees verder

Een helder perspectief op factor-premies

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Elke belegger kent deze leus. Desondanks wordt door beleggers veel gewicht gegeven aan recente prestaties. Recente beleggingsrendementen vertellen je niet veel …Lees verder

Equity Styles and the Spanish Flu

De onderzoekers Pim van Vliet en Guido Baltussen bestudeerden de prestaties van aandelenstijlen in de periode rond de Spaanse grieppandemie van 1918-1919 en andere diepe historische marktcorrecties om een dieper inzicht te krijgen in de prestaties …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.