Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Wat hebben professionele tennissers en particuliere beleggers gemeen?

Federer, Nadal en Djokovic zijn de beste tennissers op dit moment. Ze beschikken alledrie over een fabelachtige techniek en bijna elk groot tennistoernooi wordt door één van hen gewonnen. Ondanks dat ze op tennisgebied tot de top in hun vakgebied behoren maken ze toch gebruik van een coach. Sterker nog, ze hebben grote behoefte aan een coach. Een coach die een plan opstelt voor de volgende wedstrijd. Een coach die ervoor zorgt dat de speler voldoende rust en zich optimaal voorbereid voor de volgende wedstrijd. 

Zonder een coach zouden deze spelers niet zo goed kunnen presteren!

Hetzelfde geldt voor particuliere beleggers. Natuurlijk kan een particuliere belegger een goede portefeuille samenstellen. Door het zelf te doen worden advieskosten bespaart. en alle kosten die een belegger weet te mijden, levert op termijn meer vermogensgroei op. 

Helaas blijkt in de praktijk dat particuliere beleggers zonder coach niet bestand zijn tegen de menselijke emoties die los komen op het moment dat financiële markten nerveus worden. Neem nu de maand december 2018. Het nieuws was ronduit negatief. De onzekerheid over de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de V.S. en soortgelijk nieuws zorgde ervoor dat koersen van aandelen flink kelderden. 

En hoe reageerde de beleggers?

U leest het goed. Beleggers zagen het niet meer zitten en stapten massaal uit. 

Ook passieve beleggers zijn uitgestapt!

Een belangrijk kenmerk van passieve beleggers zou zijn dat ze totaal niet zouden reageren op koersfluctuaties op de beurs. "Je koopt gewoon een passief beleggingsfonds en je laat de tijd zijn werk doen". In de praktijk blijkt dit gemakkelijk gezegd dan gedaan, want wat zijn de bevindingen van Morningstar? Ook passieve aandelenfondsen lieten een uitstroom zien. Het geeft aan hoe lastig het is om een beleggingsstrategie te blijven volgen in lastige marktomstandigheden. 

Hoe hebben de koersen zich sindsdien ontwikkeld?

Deze grafiek laat de ontwikkeling zien van de MSCI ACWI index sinds december 2018. Sinds het dieptepunt zijn de aandelenkoersen gemiddeld meer dan 11% in waarde gestegen!

De toegevoegde waarde van De Vries Investment Services

Wij hebben onze cliënten al in oktober op de hoogte gesteld dat dalende koersen flinke emoties op roepen bij beleggers. Maar dat het noodzakelijk is om de rust te bewaren. Koersen zijn altijd weer hersteld. Sterker nog, dalende koersen leveren juist hogere verwachte toekomstige rendementen op. Uitstappen kan de kans op een succesvolle beleggingservaring volledig teniet doen. En dat betekent dat de doelstellingen om te gaan beleggen, zoals een aanvulling pensioen, e.d. niet zullen worden gerealiseerd. 

Voor ons is het prachtig om te zien dat onze cliënten niet in paniek zijn geraakt van de fluctuaties en dat dit jaar behoorlijk positieve rendementen zijn gerealiseerd. 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Conditional Market Timing with Benchmark Investors

Onder markt-timing verstaan we de strategie om tijdelijk even 'uit' te stappen en vervolgens weer 'in' te stappen. Het doel is om een daling voor te zijn en liefst vlak voor de stijging weer terug te keren. Een belegger die een dergelijke strategie …Lees verder

Kenneth French over markttiming

Kenneth French. De kans dat u deze naam kent is zeer klein. In ons vakgebied is professor Kenneth R. French echter een autoriteit. Zijn persoonlijke site is voor veel studies een zeer belangrijk bron. Zijn publicaties …Lees verder

Het Taoïsme van vermogensbeheer

De Chinese filosofe van het taoïsme heeft daar een uitdrukking voor: “wei wu-wei”. In het Nederlands vertaald: “handelen zonder iets te doen”. Het betekent dat op sommige gebieden van het leven, zoals beleggen, …Lees verder

A Nonparametric Test of Market (Mis-) Timing

Markt-timing. Een strategie met als doel uit te stappen voordat koersen gaan dalen en weer in te stappen als koersen gaan stijgen. Wetenschapper Wei Jiang van de Colombia Business School toont in zijn gepubliceerde onderzoek uit 2001 onder 1.557 …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.