Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Niets is veiliger dan een belegging in stenen! "Ben ik met een investering in stenen beter af dan een belegging in aandelen?" Velen zullen antwoorden dat zij liever een portefeuille bezitten die bestaat uit onroerend goed dan een beleggingsportefeuille die bestaat uit aandelen.

De huizenmarkt is oververhit. Dit staat momenteel overal te lezen. Veel mensen zijn dan ook van mening dat een belegging in woningen wellicht de allerbeste beleggingsmogelijkheid is.

Bij De Vries Investment Services laten we ons altijd leiden door onderzoek. Dus ook bij het antwoorden op deze vraag. Meerdere onderzoeken tonen aan dat een belegging in aandelen aanzienlijk meer rendement heeft opgeleverd dan woningen.

Credit Suisse Return Yearbook 2018

De beroemde jaarlijkse publicatie van Credit Suisse laat de ontwikkeling van huizenprijzen zien sinds 1900.

De gemiddelde waardestijging per jaar bedraagt 1,3%. Maar, zo betogen de onderzoekers, in werkelijkheid verloren beleggers 2% per jaar.

  • De gemiddelde waardedaling per jaar bedraagt 2%. De oorzaak is de inflatie en de investeringen die gedaan moeten worden om de kwaliteit van het onroerend goed op peil te houden;
  • Aandelen leverden sinds 1900 gemiddeld per jaar 4,3% meer op dan sparen.

Onderhoudskosten hebben een grote negatieve impact op het uiteindelijk rendement. De kosten van de schilder, de verzekeringskosten, belastingen, e.d.

IMF

Het IMF berekent de waardeontwikkelingen van woningen wereldwijd. Sinds 2000 zijn de prijzen met 60% gestegen.

Een belegging in een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille heeft echter 195% rendement opgeleverd. Dat is drie keer zoveel waardetoename.

Conclusie

Een belegging in een woning heeft de afgelopen periode een prachtig rendement opgeleverd. Historische data toont echter aan dat een belegging in aandelen zorgt voor meer waardetoename.

Disclaimer

Historische rendementen zijn geen garantie voor de toekomst. Het vermelde rendement voor aandelen is het rendement van model 100, gecorrigeerd voor kosten.

 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nog meer bewijs dat aantoont dat actief beleggen geen verstandige keuze is

Onze cliënten de best mogelijke kans geven op een onbezorgde financiële toekomst. Dat is onze missie. Cruciaal hierbij is de beleggingsfilosofie die gehanteerd wordt. We laten ons leiden door onafhankelijk wetenschappelijk …Lees verder

Vanguard: The case fow low-cost index-fund investing (versie 2018)

Vanguard, 's-werelds grootste indexbelegger, publiceert jaarlijks het inmiddels beroemde rapport 'The case for index investing'.  De conclusies uit het onderzoek dat recent is gepubliceert willen wij graag met u delen. De belangrijkste …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.