Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Welk fonds zou u kiezen?

Stel je drie verschillende beleggingsfondsen voor. De afgelopen drie jaar heeft fonds A een fantastisch rendement gerealiseerd, het rendement van fonds B was marktconform en het rendement van fonds C viel ronduit tegen. Welk fonds zal de belegger waarschijnlijk kiezen voor zijn beleggingsportefeuille? Dat is een gemakkelijke vraag, nietwaar. Fonds A natuurlijk!

Een andere vraag. Stel je voor dat je werkt voor een fondsenhuis of bij een bank, welk fonds zou je eenvoudiger aan een belegger kunnen ‘verkopen’? Als je een financieel journalist zou zijn, over welk fonds zou je dan kiezen voor je nieuwe artikel? Als je een financieel TV-programma zou maken en je denkt erover om een fondsbeheerder uit te nodigen, welke fondsbeheerder zou je dan kiezen? Fonds A zal natuurlijk elke keer als winnaar op deze vragen uit de bus komen.

Nog een vraag. Welk fonds zal waarschijnlijk het beste gaan presteren in de toekomst? Volgens een recente studie is het antwoord fonds C. Jazeker, u leest het goed. Het fonds dat drie jaar lang zo achterbleef heeft de grootste kans dat het in de toekomst het best presterende fonds gaat worden, gevolgd door fonds B. Fonds A, het fonds waar iedereen zo lovend over sprak en bewonderde, zal zeer waarschijnlijk het slechtste rendement gaan opleveren.

Dit onderzoek is gedaan door drie beroemde academici en is gepubliceerd in een paper genaamd ‘The Harm In Selecting Mutual Funds That Have Recently Outperformed’. De bevindingen zouden verplicht leesvoer moeten zijn voor beleggingsadviseurs, journalisten en andere personen  die actief zijn in de financiële sector. In werkelijkheid lijkt het er echter op dat de sector dit soort publicaties zo veel mogelijk lijkt te mijden.

Dit recente onderzoek, dat overigens volledig aansluit bij eerdere onderzoeken naar dit fenomeen, geeft beleggers twee belangrijke lessen. De eerste les is dat het onverstandig is om een fonds te selecteren op basis van historische performance. Maar, als je dit dan toch overweegt, dan ben je beter af door een fonds te kiezen dat het slecht heeft gedaan.

De tweede belangrijke les is dat performance meer een gevolg is van de gekozen beleggingsstijl dan de kwaliteiten van de fondsbeheerder. De kunde van een fondsbeheerder zou in principe continue zichtbaar moeten zijn, prestaties van beleggingsstijlen variëren continue en hebben de neiging om terug te keren naar hun gemiddelde. Dat wil zeggen dat goede – en slechte periodes elkaar zullen afwisselen.

Als we nog even terug gaan naar de eerdere vragen aan het begin van het artikel. We zagen dat de media de voorkeur heeft om te schrijven over fonds A. Dat is logisch. Nieuws over ‘winnende’ beleggingsfondsen verkoopt nu eenmaal veel beter. Het is dus verstandig om juist over deze fondsen te schrijven. Echter voor de lezer is het niet in hun voordeel. Juist het tegenovergestelde. Herkent u dit belangrijke onderscheid?

Daarom pleiten we al sinds onze oprichting in 2005 ervoor dat het zeer onverstandig is om fondsen te selecteren op basis van berichten in de media. En daarom kunnen we ons zo opwinden als fondsenhuizen hun best presterende fondsen weer volop in het zonnetje zetten. De belegger is hiermee het slechtst bediend.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is het verstandig om aandelen te verkopen na een flinke daling?

Aandelenkoersen zijn de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald. Zo noteerde de AEX-index begin augustus nog boven de 500 punten, momenteel bedraagt de waarde van de AEX-index 432 punten. Dat betekent een daling van bijna 15%. Veel …Lees verder

Zou u zich bezig willen houden met het 'timen' van de markt als zelfs professionals dit niet kunnen?

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigd wederom dat professionals toekomstige koersbewegingen niet kunnen voorspellen. Desondanks houden vele beleggers en menig professionals vol dat zij hiertoe wel in staat zijn. Vaak resulteert dit …Lees verder

Ons advies weer officieel aangetoond: eens per jaar de beleggingsportefeuille bekijken is meer dan genoeg!

De geschiedenis toont aan dat op middellange termijn de aandelenmarkten een redelijk veilige bestemming is om je gelden te stallen, juist vanwege het feit dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar het zelden is voorgekomen …Lees verder

Reken maar niet op een gemiddeld rendement!

Als wij naar de geschiedenis van aandelenrendementen kijken, dan constateren wij dat het gemiddeld aandelenrendement per jaar zo'n 10% per jaar bedraagt. We wijzen er echter onze clienten altijd op dat in de praktijk de …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.