Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Wie kan de olieprijs voorspellen?

Het idee is dat consumenten meer zullen gaan besteden omdat zij een hoger besteedbaar inkomen hebben; dat de inflatie zal afnemen omdat de prijs voor goederen afneemt; en dat bedrijven met hoge energiekosten winstgevender zullen worden. Als de lagere prijzen aan blijven houden, kan dit politieke en ecologische gevolgen hebben omdat de balans van de wereldmachten verschuift van olie-exporterende naar olie-importerende landen. Bovendien zal de impuls om goedkopere schone energie te ontwikkelen afnemen.

Olie is zo'n belangrijk onderdeel van de wereldeconomie dat u zou denken dat een succesvolle belegger een nauwkeurig beeld moet hebben van de olieprijs en de gevolgen voor de winstgevendheid van ondernemingen en de economie. Maar dan heeft u het mis. Niemand met een mening over olie weet of zijn/haar standpunt correct is, en alleen de veranderende prijs zal dit uitwijzen. Marktprijzen zijn een goede weergave van de balans tussen deze standpunten, omdat ze tot stand komen door een groot aantal kopers en verkopers die overeenstemming bereiken over individuele transacties. Als belegger kunt u van mening zijn dat die balans - die prijs - correct of incorrect is, maar er is geen enkele manier om dit zeker te weten, tot het moment dat de prijzen zich aanpassen.

Met deze wetenschap lijkt het irrationeel om een standpunt in te nemen (of een risico te nemen) over iets dat zo willekeurig is als de ontwikkeling van de olieprijs. Waarom zou men eigenlijk een mening hebben over iets dat met de veranderende olieprijs te maken heeft? Zoals de Amerikaanse economie bijvoorbeeld; de prijs van Shell; of Deutsche Post; of nog iets anders?

De rationele benadering is om de kapitaalmarkten hun werk te laten doen en om een voldoende gediversifieerde beleggingsportefeuille te hebben, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken. Dan weet u dat u na verloop van tijd zult profiteren van de vermogensgroei  die voorkomt uit uw beleggingen als geheel. Zonder dat uw vermogen in gevaar gebracht wordt door een voorspelling die beide kanten op kan gaan.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.