Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Wie kent ze nog? Waarom wij niet aan 'stock-picking' doen.

De ondernemingen AMEV/Fortis, Baan company, Buhrmann/KNP, CMG, Hoogovens (Corus), CSM, DAF, Fokker, Getronics, Gucci, Hagemeyer, KPNQwest, Laurus, Van der Moolen, Nedlloyd, Numico, Nutricia, Océ van der Grinten, Pakhoed, Polygram, Robeco, Royal P&O Nedlloyd, Stork, Tele Atlas, TomTom, UPC, Vedior, Vendex, Versatel, VNU en Van Ommeren Ceteco. 

Veel van deze ondernemingen hebben een slachtveld achtergelaten bij beleggers en ervoor gezorgd dat talloze beleggers nimmer meer zijn gaan beleggen of dat beleggen wordt gelijkgesteld aan gokken. Neem nu bijvoorbeeld Getronics. Hieronder heb ik de historische koersgrafiek opgenomen. 

Getronics is één van de vele ondernemingen die het niet heeft gered, net als vele andere ondernemingen uit de lijst. Met de wijsheid van nu zou je kunnen zeggen dat je dit had kunnen zien aankomen. Helaas is dit niet waar. Ik weet nog uit mijn tijd dat ik bij een grootbank werkte dat Getronics en andere aandelen uit deze lijst op de kooplijst stonden. Al deze ondernemingen hadden een prachtig verhaal. Een verhaal dat beleggers aansprak. 

Ook nu zie ik nog steeds dat beleggers in een beperkt aantal ondernemingen beleggen. Dit is één van de grootste beleggingsfouten die je kunt maken. We zien zelfs professionale partijen deze fout maken. Het wordt een 'concentrated stock position' genoemd. 

Een uitvoerige analyse van J.P. Morgan, genaamd The Agony and the Ecstasy: The Risks and Rewards of a Concentrated Stock Position, toont de gevaren aan die gepaard gaan met beleggen in individuele aandelen. 

De conclusies van dit rapport zijn:

  • Het risico van een permanent verlies. Sinds 1980 bleek dat 40% van alle ondernemingen, gemeten van de top, een permanent verlies van 70% of meer heeft opgeleverd. De sectoren IT, Biotech en Metals en Mining lieten zelfs hogere waarden zien.
  • Een negatief rendement gedurende de volledige periode. Het mediaan rendement over de volledige periode versus de index bedroeg -54%. 66% van alle ondernemingen bleef achter bij de index en maar liefst 40% behaalde zelfs in absolute in een negatief rendement. 

De distributie van rendementen

Slechts 7% van de ondernemingen bleek een echte 'winnaar' te zijn. Dit zijn de ondernemingen die we nu allemaal kennen. Bekende voorbeelden zijn Apple, Amazon, Google, e.d. Maar dit zijn dus de uitzonderingen. 

Waar het om gaat is kansberekening. Door slechts in een beperkt aantal ondernemingen te beleggen vergroot je de kans op underperformance aanzienlijk. 

Beleggen in individuele aandelen levert onnodig risico's op

Omdat het bij beleggen altijd gaat over verwacht rendement en bijbehorend risico is het cruciaal dat de belegger (of zijn adviseur) zeer goed op de hoogte is van de verschillende soorten risico's die bestaan. Risico’s die beleggers lopen bij beleggen in aandelen kent vele vormen maar kan in essentie worden teruggebracht tot twee risicovormen, niet-systematisch risico en systematisch risico.

Onder niet-systematisch risico wordt risico verstaan dat door diversificatie kan worden weggenomen en waarbij beleggers niet worden beloond met extra rendement. De bekendste variant van dit risico is bedrijfsspecifiek risico. Dit risico loopt een belegger als slechts in een beperkt aantal ondernemingen worden geïnvesteerd. Er kunnen bedrijfsspecifieke gebeurtenissen plaatsvinden, die alleen van toepassing zijn op de onderneming. Bekende recente voorbeelden zijn BP, Ahold en Enron.

Deze vorm van risico kunnen we uitbreiden naar sectoren en landen. Door bijvoorbeeld te beleggen in één specifieke sector, loop je als belegger het risico dat er gebeurtenis plaatsvindt die gevolgen heeft voor de betreffende sector. Een recent voorbeeld is de kredietcrisis die met name aandelen in de financiële sector heeft getroffen.

Onder systematisch risico wordt risico verstaan dat inherent is aan beleggen en niet te verlagen is door diversificatie. Dit risico weerspiegelt macro-economische omstandigheden dat invloed hebben op alle aandelen of beleggingscategorieën. Dit risico kan dus niet weg worden gediversifieerd en de belegger mag dan ook op termijn een compensatie verwachten voor het dragen van dit risico. De risicofactoren ‘value en ‘small cap’, die later in dit hoofdstuk worden behandeld vallen ook onder deze risicovorm.

Beleggen in individuele ondernemingen is zeer gevaarlijk. Het zorgt er namelijk voor dat er niet-specifiek risico in de portefeuille wordt opgenomen. Dit is risico dat eenvoudig te vermijden is door te spreiden. Niet-specifiek risico verhoogt niet het verwacht rendement maar resulteert in een hoger risico.

Zelfs defensieve aandelen niet veiliger dan een breed gespreide ETF?

We horen vaak van beleggers dat ze beleggen in zogenaamde defensieve ondernemingen, zoals Unilever, Heineken, e.d. Om aan te tonen dat het 'veiliger' is om te beleggen in een breed gespreide portefeuille hebben we van een aantal veilige ondernemingen de standaarddeviatie berekend en deze vergeleken met de standaard deviatie van een AEX-ETF. 

Wat we zien is dat het gemeten risico van de AEX-ETF lager is dan defensieve aandelen. Dit is een belangrijke constatering. Het blijkt namelijk zo te zijn dan het risico van alle ondernemingen samen lager is dan de individuele risico's. 

Conclusie

Voor het behalen van rendement dient een belegger risico te nemen. Het is buitengewoon belangrijk dat onnodige risico's worden gemeden. Beleggen in individuele aandelen levert onnodig risico op. Wij zoeken niet naar die ene spelt in de hooiberg. Nee, wij kopen voor onze klanten de volledige hooiberg. Het levert een beleggingsportefeuille op waarbij in meer dan 10.000 verschillende ondernemingen worden belegt. Hiermee maximaliseren wij de kans voor onze cliënten op het realiseren van hun financiële doelstellingen. 

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

The Agony and the Ecstasy: The Risks and Rewards of a Concentrated Stock Position

Beleggen in een geconcentreerde beleggingsportefeuille. Het is één van de grootste beleggingsfouten die beleggers maken.  In dit uitvoerige rapport van J.P. Morgan worden de individuele aandelen uit de Russell 3000 index over de periode sinds …Lees verder

De mythe van de Analist deel 3

Al sinds 2005 vertellen we beleggers dezelfde boodschap. Een boodschap die gebaseerd op de conclusies van talloze onderzoeken maar ook door de gesprekken die we hebben gevoerd met beleggers. De boodschap is dat beleggen in individuele …Lees verder

De mythe van de Analist deel 2

Al sinds 2005 vertellen we beleggers dezelfde boodschap. Een boodschap die gebaseerd op de conclusies van talloze onderzoeken maar ook door de gesprekken die we hebben gevoerd met beleggers. De boodschap is dat beleggen in …Lees verder

Equity Risk Premiums (ERP): Determinants, Estimation and Implications – The 2017 Edition

De aandelenrisicopremie (erquity-premium) is de prijs van risico en is een belangrijke input voor het ramen van de kosten van eigen vermogen en kapitaal in zowel bedrijfsfinanciering als waardering. Gezien het belang ervan is het verrassend …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.