Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Video: Zijn goede ondernemingen goede beleggingen?

Coco-Cola, Unilever, Apple, Microsoft. Stuk voor stuk prachtige ondernemingen. Beleggers zijn continue op zoek naar de beste ondernemingen om in te beleggen. De vraag is echter of al deze prachtige ondernemingen ook goede beleggingen zijn? Ons gevoel verteld ons dat dit wel zo moet zijn. Maar niet te snel. Het rendement van een belegging wordt bepaald door het risico dat bij een belegging hoort. "Hoe kan het dan zijn dat beleggen in ondernemingen die duidelijk minder risicovol zijn beleggers een hoger rendement zou bieden?" Het eenvoudige antwoord is dan ook dat dit niet het geval is!

De professoren Meir Statman en Deniz Anginer [2010] publiceerden een rapport 'Stocks of Admired Companies and Spurned Ones'. In dit onderzoek zijn over de periode van 1983 tot 2007 onderzochten zij de rendementen van een beleggingsportefeuille die was opgebouwd aan de hand van America's Most Admired Companies, zoals die jaarlijks zijn gepubliceerd in Forbes Magazine. Ze vergeleken de rendementen van deze portefeuille met een beleggingsportefeuille die was opgebouwd met ondernemingen met de slechtste rating.

Het gemiddeld jaarrendement dat de beleggingsportefeuille die was ingericht op basis van de allerbeste ondernemingen bedroeg 13,81% over een periode van 24 jaar en 9 maanden. Het gemiiddeld jaarrendement van de beleggingsportefeuille die was ingericht met de allerslechtste ondernemingen bedroeg over deze periode echter 16,12%. Dat betekent een gemiddelde outperformance van 2,31%.

De financiële markten zijn zeer goed in het inschatten van de risico's. Kwalitatief mindere ondernemingen kenmerken zich door lagere waarderingen en moeten hierdoor beleggers een hoger rendement bieden. Als dit niet zo zou zijn, dan zou geen enkele belegger ervoor kiezen om in deze ondernemingen te beleggen.

Dit is weer een voorbeeld van hoe financiële markten echt werken. Dat is ook de reden dat wij ons juist focussen op factoren waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat dit onze cliënten een betere rendementskans biedt.

Onze Amerikaanse collega's van ifa.com hebben over dit onderwerp de volgende video gemaakt:

{youtube}fbMgcTuK3GE{/youtube}

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.