Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Zorgt dreigende handelsoorlog voor crash op beurzen?

Veel beleggers vragen zich af of het met een dreigende handelsoorlog verstandig is om tijdelijk even uit te stappen. Toekomstige beleggers vragen zich af of dit wel het moment is om in te stappen?

U kunt het niet gemist hebben. De kans op een handelsoorlog neemt toe. In de media wordt dergelijk nieuws uitgebreid belicht en geanalyseerd. De vraag is wat een belegger met dergelijk nieuws moet doen? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

 

Onzekerheid is van alle tijd!

De historie laat zien dat onzekerheid van alle tijden is. Maar belangrijker nog is dat financiële markten beleggers op de langere termijn altijd hebben beloond met rendement. Onderstaande voorbeeld laat dit zien. Stel dat u in 1970 € 1,- in aandelen zou hebben geïnvesteerd. Nu, bijna 50 jaar later, is de waarde van deze oorspronkelijke investering € 25,- waard. In die tussentijd heeft u menig crisis meegemaakt; de oliecrisis, 'black monday', de oorlog in Irak, de internet zeepbel, de kredietcrisis, enzovoort.

 

 

Reageren beïnvloed het rendement

Al deze gebeurtenissen hebben met elkaar gemeen dat ze indertijd voor enorme onzekerheid zorgden bij beleggers. Soms daalden de koersen inderdaad flink. Maar ook vaak genoeg niet. Bekende voorbeelden zijn de Brexit en de verkiezing van Trump. De enige juiste conclusie die getrokken kan worden is dat het niet te voorspellen is hoe financiële markten reageren op onzekere gebeurtenissen.

Wanneer beleggers aan markt-timing proberen te doen om eventuele verliezen in onzekere perioden te vermijden, is dat dan goed voor het langetermijnrendement of niet? Als de huidige marktprijzen alle informatie en verwachtingen van de marktdeelnemers weergeven, is het niet mogelijk om door middel van markt-timing systematisch te profiteren van onjuiste waarderingen. Met andere woorden: de kans is klein dat beleggers erin slagen de ontwikkeling van de markt te voorspellen, en zelfs als ze daar wel in slagen, is dat misschien meer te danken aan geluk dan aan talent. Er is ook nog een ander gegeven dat markt-timing minder interessant maakt als een bron van rendement. Een aanzienlijk deel van het totaalrendement van aandelen over lange perioden wordt namelijk gegenereerd op slechts een handvol dagen. Aangezien het weinig waarschijnlijk is dat beleggers op voorhand weten welke dagen het hoogste rendement zullen opleveren en welke niet, is het beter om in onzekere perioden belegd te blijven in plaats van in en uit te stappen. Een belegger die zijn aandelen verkoopt, loopt namelijk het risico dat hij vanaf de zijlijn moet toekijken op de dagen dat de prijzen het sterkst stijgen.

Conclusie

Hoewel marktvolatiliteit zenuwslopend kan zijn, kunnen beleggers meer kwaad dan goed doen door emotioneel te reageren en langetermijnstrategieën aan te passen als reactie op marktdalingen op korte termijn. Door vast te houden aan een doordacht beleggingsplan, dat bij voorkeur wordt uitgewerkt in een periode van lagere volatiliteit, kunnen beleggers gemakkelijker rustig blijven wanneer de onzekerheid op korte termijn toeneemt.

Hieronder vindt u een video van Dimensional (in het Engels) dat goed laat zien hoe een belegger met het recente nieuws op moet gaan.

 

 

Disclaimer

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

 

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reken maar niet op een gemiddeld rendement!

Als wij naar de geschiedenis van aandelenrendementen kijken, dan constateren wij dat het gemiddeld aandelenrendement per jaar zo'n 10% per jaar bedraagt. We wijzen er echter onze clienten altijd op dat in de praktijk de …Lees verder

Zijn Nederlanders wel zo zuinig?

Het opbouwen van vermogen voor later is voor velen van ons erg belangrijk. Om zo veel mogelijk vermogen op te bouwen is het cruciaal om de kosten te minimaliseren. De aandacht voor lage(re) kosten …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.