Blijf op de hoogte!

Maandelijks een nieuwsbrief gevuld met interessante blogs en artikelen in je mailbox?

Inschrijven nieuwsbrief

Zou u zich bezig willen houden met het 'timen' van de markt als zelfs professionals dit niet kunnen?

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigd wederom dat professionals toekomstige koersbewegingen niet kunnen voorspellen. Desondanks houden vele beleggers en menig professionals vol dat zij hiertoe wel in staat zijn. Vaak resulteert dit in een teleurgestelde belegger.

Al sinds ik in 2005 De Vries Investment Services heb opgericht laat ik me leiden door academisch onderzoek. Ik ben ervan overtuigd dat dit onze klanten een beleggingsbeleid oplevert dat de beste kans biedt op het realiseren van de beleggingsdoelstellingen. De gerealiseerde rendementen van onze klanten lijkt dit uitgangspunt te bevestigen. Daarom volg ik nauwgezet nieuwe studies die worden gepubliceerd.

De Nederlandse beleggingsindustrie hanteert hoofdzakelijk een actieve beleggingsmethodiek. Dat betekent dat getracht wordt een voorspelling te doen over de toekomst. Vaak wordt er gebruik gemaakt van dure woorden, zoals bijvoorbeeld tactische asset-allocatie, wordt er gewezen op een deskundig researchteam of iets dergelijks. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: "kunnen professionals voorspellen?".

De afgelopen 15 jaar moeten voor professionals een prachtig klimaat geweest zijn om hun deskundigheid en toegevoegde waarde aan te tonen. In deze periode waren er twee grote correcties (de internet zeepbel die werd doorgeprikt en de kredietcrisis). Je zou mogen verwachten dat een professional zou hebben geprofiteerd van dergelijk grote koersbewegingen. Helaas voor de professional wordt wederom een studie gepubliceerd dat het de professional ontbreekt aan vaardigheden om markten te kunnen voorspellen.

In hun onderzoek, Multi-asset class mutual funds: Can they time the market? Evidence from the US, UK and Canada, concluderen Andrew Clare, Niall O'Sullivan en Stephen Thomas het volgende:

"Our results indicate overall that timing skill is rare and is found among a small minority of funds"

Gedurende de periode 2000 tot 2012 onderzochten zij 617 multi-asset fondsen in de V.S., U.K. en Canada. De maandelijkse rendementen van alle fondsen en de asset-allocatie werden onderzocht. Fondsen die in deze periode de deuren sloten werden buitengesloten. Bezoekers van onze site weten dan al dat fondsen meestal de deuren sluiten na zeer tegenvallende prestaties.

Onderstaande figuur laat het volgende zien. De blauwe kolommen hebben betrekking op het aantal fondsen die toegevoegde waarde leveren. De rode kolommen hebben betrekking op het aantal fondsen dat waarde voor haar klanten vernietigd.

Wat betekent dit nu voor een belegger? Allereerst betekent dit dat een belegger ten alle tijde moet voorkomen te beleggen met behulp van een actief beheerd multi-asset fonds. De kans dat de fondsbeheerder waarde vernietigd is een stuk groter dan dat er waarde wordt toegevoegd. Daarnaast is dit wederom een bewijs dat koersen niet te voorspellen zijn. Sterker nog, een professional die dit toch probeert heeft een grote kans dat hij ongelijk heeft dan dat hij gelijk krijgt.

Wij bij De Vries Investment Services zijn allang op de hoogte van deze resultaten. Daarom doen wij niet aan voorspellen. Dit levert onze klanten de allerbeste rendementskans op.

Onze Expertise Nodig?

Uw drijfveren en zaken die u echt belangrijk vindt, daar spreken we graag met u over. Net als over het vervullen van uw wensen en het behalen van uw doelen, bekijk daarom eens ons kenniscentrum of lees meer over de rendementen op onze modelportefeuilles.

Maak een afpraak

Jan De Vries

Beleggers een betere financiële toekomst bieden. Dat was voor mij de reden om in 2005 De Vries Investment Services op te richten en mijn baan bij een grootbank op te zeggen. We spelen een zeer belangrijke rol in het leven van onze cliënten. Doelstellingen zoals aanvulling pensioen en aflossing hypotheek hebben een grote impact op het (financiële) welzijn van onze cliënten. Ik ben dan ook ontzettend trots dat onze cliënten onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Een groter compliment kan men ons niet geven.

Neem contact op

Tags

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Welk fonds zou u kiezen?

Stel je drie verschillende beleggingsfondsen voor. De afgelopen drie jaar heeft fonds A een fantastisch rendement gerealiseerd, het rendement van fonds B was marktconform en het rendement van fonds C viel ronduit tegen. Welk fonds zal …Lees verder

Is het verstandig om aandelen te verkopen na een flinke daling?

Aandelenkoersen zijn de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald. Zo noteerde de AEX-index begin augustus nog boven de 500 punten, momenteel bedraagt de waarde van de AEX-index 432 punten. Dat betekent een daling van bijna 15%. Veel …Lees verder

Ons advies weer officieel aangetoond: eens per jaar de beleggingsportefeuille bekijken is meer dan genoeg!

De geschiedenis toont aan dat op middellange termijn de aandelenmarkten een redelijk veilige bestemming is om je gelden te stallen, juist vanwege het feit dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar het zelden is voorgekomen …Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.